Takamaastot vaativat rohkeutta
Laskutekniikkaan offareiden vaihtelevat olosuhteet tuovat oman haasteensa. Suksen käyttäytyminen on aivan toista syvässälumessa kuin kovasssa korpussa tai tuulen muovaamassa "aallokossa". Avaimet todelliseen nautintoon ovat rohkeus ja rytmi. Ilman näitä jää tunne lumessa "kellumisesta" saavuttamatta. Varsinkin syvässälumessa laskettaessa on uskallettava laskea, sillä lumen vastus vaikeuttaa liian varovaisen laskijan menoa.
...rytmikäs lasku oikolinjassa kesyttää syvänlumen...
Hiihtäjän rohkeus, paremminkin sen puute, paljastuu usein jo ensimetreillä. Rohkea, suoraan oikolinjaan aloittava hiihtäjä, onnistuu usein viistolaskulla aloittavaa paremmin. Tämä on helppo huomata eteenkin syvässälumessa laskettaessa. Oikolinjassa laskeminen ylläpitää lisäksi riittävän vauhdin, joka taas mahdollistaa rytmin säilymisen. Hyvällä rytmillä laskettaessa koko vartalo pysyy paremmin ns. laskun päällä. Rytmin kadotessa offareilla käy monesti niin, että ylävartalo on vielä edellisessä käännöksessä kun pitäisi tehdä uutta. Tästä seuraa usein se, että takasuksi haukkaa ja syntyy vähintään tahaton "tellupiruetti". Hallittu tai vielä useammin vähemmän hallittu. Hyviä vinkkejä syvänlumen laskuun löytyy Telemarktip:sien powder-kursseista.
Laskureitti kannattaa suunnitella mahdollisuuksien mukaan jo ennen mäen "tiputtamista". Lumivyöryjen ja muiden vaaratilanteiden varalle kannattaa miettiä valmiiksi turvallisia paikkoja pysähtyä ja kokoontua. Koko ryhmän on oltava tietoisia suunnitelmista. Takamaastoissa on aina turvallisempi laskea yksitellen. Näin ryhmän muut jäsenet voivat seurata laskevaa samalla tarkkaillen lumiolosuhteita erikohdissa laskua. Turvallisuuden lisäksi tämä auttaa seuraavia laskijoita löytämään parhaan mahdollisen lumen omalle laskulleen. Nopeimmin pääset etsimään uusia kavereita kun lasket rinteen "puhki" kerralla.
...itse tehdyn nousu jälkeinen lasku on palkinto...
Takamaastoissa liikkuessa ei voi välttyä lihasvoimalla tehtäviltä nousuilta. Näin ollen nousuista tulee oleellinen osa offarihiihdon tekniikkaa. Etenemismuotoja on monia ja sopivan valinta riippuu aina tilanteesta. Pehmeä luminen loivahko rinne on hyvä nousta nousukarvoilla eli skineillä. Kovalla vähälumisella ja jyrkällä rinteellä taas voi olla helpompi kulkea jalan sukset reppuun kiinnitettyinä. Vaihto tyylistä toiseen pitää tarvittaessa pystyä tekemään keskellä rinnettä. Harjanteet ovat usein vähälumisia siten helpommin kuljettavia sekä turvallisempia. Jyrkimmissä paikoissa tarvitaan sitten jo kiipeilytekniikkaa ja varusteita.
Jokainen hiihtäjä nousee omalla tahdillaan kuitenkin niin, että yhteys ryhmän kaikkien välillä säilyy. Takamaasto nousuihin ei sovi loppukiri vaan on parempi hieman löysätä lopussa, jotta vartalon lämpö ennättää kuivaamaan ihoa. Näin ei tule aivan niin kylmä laskun valmistautuessa, eikä mene hiellä ansaitut korkeuserometrit hukkaan hätäilyllä.
...skinit auttavat huipulle...
Suksen pohjiin kiinnitettyinä skinit mahdollistavat lähes suoran nousun jyrkässäkin mäessä. Skinien kanssa pelaaminen kannattaa opetella jo ennen tuulisen tunturin laelle nousua ettei pääse tulemaan vilu vehkeitä raplatessa. Itse skineillä liikkumisessa kannattaa yrittää liuttaa suksea mahdollisimman paljon ilman jalkojen nostelua. Nostelu kuluttaa voimia, eikä lumesta irti oleva nousukarva luonnollisestikkaan pidä. Skineillä noustessa kannattaa käyttää siteiden kantalappuun kiinnitettyjä nousurautoja. Loivassakin nousussa ne mahdollistavat jalan parempaan asennon ja sitä kautta rennomman menon.
Skinien käytössä ei ole mitään sen kummempia erikoiskikkoja. Karvat vaan pohjaan ja mäkeen. Paremman kiinnittymisen aikaan saamiseksi kannattaa suksen pohja toki puhdistaa lumesta ennen skinien asennusta. Mikäli kiinni pysyminen on huonoa voi sitä parantaa laskupäivänä pitämällä skinejä hetken (tai vaikka laskun ajan) lämpimässä esim. takin alla. Mikäli skinien liimapinnalle on tarttunut paljon roskia ja kiinni pysyvyys huononee voi liiman uusia. Eteenkin märästä lumesta kertyy skineihin joskus jäätä. Jään kertymistä voi ehkäistä käsittelemällä ne kyllästysaineella tai suksivoiteella. Voiteella käsitellyt myös luistavat paremmin eteenpäin. Skinit kannattaa säilyttää mukana tulevien suojamuovien kanssa. Näin liimapinta pysyy parempana ja irroitus säilytyksen jälkeen on helpompaa.
Muista että skinien liimapinta ei tykkää voiteista, joissa on fluoria tai silikonia.
...tuotekehitys on jatkuvaa...
Useilta valmistajilta on markkinoille tullut erityisiä touring siteitä, joissa kannantaussiteen vaijerin jäykkyys eliminoidaan saranoidulla etukappaleella. Näin skinnaaminen keventyy ja touring side onkin hyvä hankinta enemmän offareilla viihtyvälle.