Laskija vie suksia... vai päin vastoin?
Aikojen alussa jokaisella kylällä oli oma "suksiseppänsä" ja välineiden tarkoituksen mukaisuus oli huipussaan. Tämän päivän välineissä ollaan palattu hyvin lähelle noita aikoja, kaikkeen on omat erikoisvälineensä. On rinnetykitykseen soveltuvia kisasuksia ja lähes vesisuksia leveydeltään muistuttavia "puuteritykkejä". Valinnan varaa siis on huikeasti ja jokainen löytää varmasti omansa.
...jokaiselle löytyy sopivat välineet lumilla liikkumiseen ...
Miten sitten valita juuri ne itselleen sopivat välineet? Siinä tulikin se tärkein kriteeri, itselleen sopivat välineet. Testaaminen kannattaa, joten aina kun siihen on mahdollisuus niin käytä se hyväksesi. Vaikka et juuri sillä hetkellä olisikaan hankkimassa uusia välineitä. Tämän päivän tyyliin kuuluu, että valmistajien suksi valikoima on mielettömän laaja. Ohjeiden antaminen ja "oikeiden" välineiden suositteleminen onkin lähes mahdotonta.
...suksissa löytyy valinnan varaa...
- Lähes kaikilla valmistajilla on yleissuksia eli ns. ALL-MOUNTAIN suksia, jotka toimivat jollakin tavalla kaikissa olosuhteissa. Mitään tiukkaa ohjetta leveydestä on mahdoton antaa mutta 80-90mm ei mene pahasti pieleen. Hoidetulla rinteellä lasku on vaivatonta hieman löysemmän rakenteen ansiosta ja leveys riittää offarilaskun kokeiluun. Telemark hiihtoon soveltuu hyvin kaikki alppisukset ja harvoilla merkeillä onkaan enää ns. telemark -suksia. Esimerkkeinä yleissuksesta ovat Stöckli Rotor 74 (yllä) ja Black Diamond Kilowatt.
- Jos taas vietät kaiken vapaa-aikasi puuteria pöllyyttäen valintasi on OFFARISUKSI. Suksesta löytyy leveyttä ja tälläinen suksi kantaakin juuri leveytensä ja löysyytensä takia hyvin pehmeässä lumessa. Offarisuksien leveys kasvaa vuosi vuodelta. Syvässä lumessa hiihtoon riittää yli 90mm leveät sukset. Viimeisin villitys on varustaa sukset ns. rokkereilla. Rokkeri tarkoittaa nostettua kärkeä (joskus myös kantaa). Tällä on tarkoituksena nostaa suksi helpommin "kellumaan" lumen pinnalle. Offarisuksia valitessa kannattaa pitää mielessä myös suksien paino ja se miten ne soveltuvat skinnaamiseen? Helikopteri nostossa ei suksen painolla ole suurta väliä mutta 125mm leveä rokkeri on taatusti raskaampi skinnata kuin 100mm. Esimerkkinä offarisuksista ovat Atomic Atlas (yllä) ja K2 SideStash.
- Mikäli tykkäät laskea kovaa rinteessä on valintasi silloin RINNESUKSI. Siis suksi joka on jäykähkö ja kapea. Tälläinen suksi on rinteessä hyvin pureva ja ketterä. Siis kuin tehty hyvin hoidetulla kovalla rinteellä tapahtuvaan laskuun. Rinnelaskuun sopivan suksen saat siis valitsemalla jonkin suurpujottelusuksista.
- Yhdellä parilla hiihtävälle all-mountain suksi on varmasti toimiva valinta. Näiden suksien ominaisuudet ovat kuitenkin aina kompromisseja eli jostakin on tingitty. Tietysti rinnekuppilassa voi olla mukava nojailla leveisiin "kellukkeisiin" ja kertoilla huimia tarinoita valloituksista. Silti pelkästään rinnettä laskeva hiihtäjä nauttisi harrastuksestaan taatusti enemmän laskiessa rinnesuksilla. Valintaa tehdessä on siis syytä miettiä missä oikeasti hiihtää? Suksen pituuden valinta onnistuu varmasti kun etsit suksea joka on sama kuin oma pituutesi tai ehkä himpun alle. Huomaa myös, että eri valmistajien sentit ovat usein hieman erimittaisia. Lisävivahteen pituuden valintaan antavat rocker-sukset. Niissähän suksen tehollinen kantti lyhenee nostetun kärjen myötä. Rocker suksi voi siis olla tavallista pidempi.
Suksien valinnassa ei voi siis lukea mainostekstejä ja katsoa laskuleffojen huikeita droppeja. Vaikkapa offarisuksea valitessa on syytä huomata, että pitkä ja leveä suksi kulkee oikeasti kovaa offareilla (pysytkö kyydissä?). Testaa siis aina kun siihen on mahdollisuus ja mieti oma tarpeesi.