Pelastautuminen vaatii ryhmätyötä

Kun takamaastoissa sattuu onnettomuus saadaan paras apu järkevällä ja maltillisella toiminnalla. Alla olevassa luettelossa on kuvattu yksi systemaattinen tapa toimia lumivyörytilanteessa. Kuitenkin maalaisjärjen käyttöä ja tilanteen mukaan reagoimista ei saa unohtaa, kunhan kaikki toimivat saman suunnitelman mukaan.

...hyvällä ryhmällä on perustaidot kunnossa...

Offareihin liittyy aina useita riskejä kuten kaatumisten aiheuttamat ruhjeet ja loukkaantumiset tai lumivyöryt. Mahdollista on toki myös eksyä tai joutua sään armoille. Lumivyöryvaara on näistä varmasti arvaamattomin ja vaikeimmin havaittavissa. Takamaastoissa liikuttaessa on jatkuvasti pystyttävä lukemaan lumen koostumusta siinä näkyviä muutoksia kuten halkeamia tai "humpsahduksia".

Pelastamisoperaation kulku

Seuraavassa on kuvattu lumivyörystä pelastamisoperaatio. Piippareiden ja muiden välineiden käyttöä pitää harjoitella riittävästi, jotta homma ei tyssää epävarmuuteen niiden kanssa. Lataa tästä tulostettava versio pelastautumisoperaation kulusta.

Hätänumerot ja pelastupartioiden käyttö

Hiihtokeskuksissa on usein omat pelatuspartionsa. Kannattaa siis aina kohteeseen saavuttua ensin varmistaa, että sinulla on kaikki yhteystiedot olemassa.

HUOM!

Muistathan että takamaastoihin ei pidä koskaan mennä yksin! Yllä esitetyn operaation toteuttaminen onnistuu kun kaikkien ryhmän jäsenten perustaidot ovat riittävät. Riskejä ei kannata liioitella tai turhaan pelätä. Tiedostaa ne kuitenkin täytyy ja pitää yllä valmius toimintaan.